Gevormd
Uitdagende en rustgevende binnen- en buitenspelomgeving en slaaptijd
-
Het is een vernieuwde kinderopvang met een kindvriendelijk, duurzaam, veilig maar ook uitdagend en toch prikkelarm interieur.
-
We kiezen vaak voor open ended en sensorische speelmomenten gecombineerd met risicovol spel om fantasie, motoriek en het leervermogen te prikkelen.
-
Naast het vaste aanbod dat steeds ter beschikking is, is er ook gecoördineerd spelaanbod om tegemoet te komen aan de ontwikkelingsfases van elk kind. De spelcoach helpt de kinderbegeleiders hier steeds in verder. In het vaste dagschema (zie onderaan) worden door de begeleiders, naast het verkennen op eigen initiatief, ook gezellige samenspeelactiviteiten voorzien in een binnen- en een vlot bereikbare buitenomgeving.
-
De buitenomgeving is een waar speelparadijs waar naar hartenlust met natuurlijke materialen kan geëxperimenteerd worden en de kinderen in belevingshuisjes veel mogen ervaren.
-
Bij ons ga je niet zo vaak eindproducten zien: het draait om de beleving en het proces!
Dagindeling (enkel voor de kinderen die klaar zijn voor een ritme)
7.15 - 9.15
9.15
9.30 – 11.15
11.15 – 12.00
12.00 – 13.30
13.30 – 15.00
15.00
15.30 – 18.15
Onthaal en vrij spel in belevingshoeken in 1 grote ruimte. Vanaf het moment dat er 18 kinderen aanwezig zijn, verdelen we de kinderen in 2 leefgroepen (17 + 8) op basis van de ontwikkeling , noden en interesses.
snack en water
Begeleide spelmomenten uitgewerkt door de kinderbegeleiders. 7 kinderen krijgen aanbod op basis van een gedeelde zorgnood in leefruimte 2. Daarvoor zetten we vrijwillige ondersteuners in.
warme maaltijd geleverd door traiteur+ water
Ouders krijgen op voorhand inzage in de menu via de nieuwsbrief.
Omkleedmoment, verhaal
Rusten/ slapen onder begeleiding van zachte muziek tot ze zelf wakker worden.
Begeleide spelmomenten
Tussendoortje + water
Vanaf het moment dat er 7 kinderen zijn opgehaald, voegen we de groepen terug samen voor het eindspelmoment.
Afhalen en vrij spel in belevingshoeken
-
Risicovol spelen: de begeleiders leren de kinderen aandacht te hebben voor onveilige situaties en grijpen indien nodig in. Ze houden hier zelf ook actief toezicht in en leren kinderen veilig spelen, veilig traplopen, handen wassen…
-
Voor de rustmomenten volgen we de aanbevelingen van Kind en Gezin en kiezen we voor overgangsrituelen door de begeleiders of vrijwilligers om de kinderen rustig te laten worden (vb verhaaltje, kleertjes uit, tutje geven, knuffel nemen…). In de mate van het mogelijke houden we rekening met thuisgewoontes.
-
Wist je dat we zelfs slaapvrijwilligers hebben?
-
De prikkelarme slaapomgeving besteedt voldoende aandacht aan preventie van angsten en wiegendood en er wordt voorzien in zachte slaapmuziek. We zetten hier extra vrijwilligers in om actief toezicht te verhogen en veilig (in)slapen te vergroten. Elk kind heeft individueel beddengoed en slaapt in een slaapzak.
-
Natuurlijk zijn ook verzorging en hygiëne een belangrijk onderdeel van onze werking.
Ervaringsgerichte en talige aanpak voor communicatie
-
We leren vanuit beleven. En beleven doet leren, doet leven, doet groeien.
-
We kiezen ook voor een ervaringsgerichte en talige aanpak op niveau van elk kind individueel.
-
Fantasie, creativiteit en vrij spel vergroten dan weer het verstandelijke domein van het probleemoplossend denken en de zin voor initiatief.
-
We gaan dus veel lezen!